Sedințe:
Data: 2023-04-25
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7-CC insolvenţă
Tip soluție: Încheiere
Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de TERRA GAS SRL.
Dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în sentinţa civilă nr. 340/09.02.2023 în dosarul nr. 2966/93/2021/a1, în sensul că în considerentele acestei sentinţe s-a reţinut în mod eronat următorul conţinut: „Asupra cauzei de faţă constată următoarele:
Prin cererea formulată, S.M.P. BERLIN S.R.L. a formulat contestaţie la tabelul preliminar rectificat 3 al creanţelor publicat in bpi nr. 13378/04.08.2022 prin care a solicitat înlăturarea creanţei AGRII ROMÂNIA S.R.L. din categoria creanţelor garantate şi înscrierea acestuia in categoria creanţelor chirografare; diminuării creanţei AGRII ROMÂNIA S.R.L., înscrise in categoria creanţelor chirografare, de la suma de 4.761,942.73 lei la suma de 1.511.036,43 lei.
AGRII isi justifica calitatea de creditor garantat in raport de un contract de ipoteca mobiliara, or la data deschiderii procedurii de insolventa, bunurile ce formau obiectul garanţiei nu exista.
Or potrivit alin. 5 al art. 2391 Cod Civil: ’’Stipulaţia potrivit căreia ipoteca grevează toate bunurile mobile sau toate bunurile mobile prezente şi viitoare ale constituitorului nu constituie o descriere suficient de precisă în sensul alin. (1).”
Prin cererea de admitere a creanţei depusa la dosarul cauzei la data de 01.06.2022, creditoarea a solicitat inscrierea sumei de 4.761.942,73 lei din care 1.511.936,43 lei debit principal, respectiv 3.250.006,30 lei penalitati.
De asemenea, dat fiind specificul ramurii economice in care activam - agricultura, s- au încheiat si mai multe acte de garantare.
Având în vedere că creanţa solicitată prin executarea silită nu era certă, lichidă şi exigibilă, am procedat la sesizarea Instanţei de executare cu o contestaţie la executare ce formează obiectul dosarului nr. 43354/94/2021, iar prin Sentinţa Civila nr. 10373/24.06.2022 (neredactata la data prezentei), Judecătoria Buftea a dispus: ”Respinge contestaţia la executare ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cerere de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Buftea. Obligă contestatoarea la plata către B.E.J. GONŢ, PANAIT ŞI ASOCIAŢII a sumei în cuantum de 274,89 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de fotocopier ea dosarului de executare.”
In ceea ce priveşte debitul principal, respectuos va învederam ca prin înscrisurile depuse la dosarul cauzei nu s-a făcut dovada livrării mărfii pentru care s-au emis facturile fiscale.
Ca urmare, modul de calcul al penalităţilor ataşat la dosar este incorect, in condiţiile in care procentul aplicat, termenul, dar si posibilitatea ca penalităţile sa depaseasca debitul principal nu este menţionat expres pe facturi, iar contractele nu se aplica.
Potrivit art. 106 din Codul Insolventei, ”sarcina verificării creanţelor revine administratorului judiciar, care va analiza temeinicia fiecărei creanţe in parte. Cercetarea amanuntita a creanţelor la care face referire norma legala se realizează pe baza mijloacelor de proba propuse de creditori, care sunt, in principal, înscrisurile depuse odata cu cererea de admitere a creanţelor sau ulterior acestei date.
Finalitatea verificării creanţelor de către administratorul judiciar consta in determinarea legitimităţii, valorii si priorităţii fiecărei creanţe. In concret, se va stabili daca titularul cererii de admitere a creanţei are legitimitate procesuala pentru formularea acesteia, întinderea exacta a creanţei si rangul ei de preferinţa.
În probaţiune a solicitat admiterea probei cu inscrisuri, proba cu expertiza in specialitatea contabilitate.
AGRIIROMANIA SRL a formulat întâmpinare prin care a solicitat admiterea excepţiei autoritatii de lucru judecat a celui de-al doilea capat al cererii; Amendarea contestatoarei de către instanţa conform dispoziţiilor art 187 alin 1, lit.(a) Cod Procedura Civila la valoarea maxima.
Colaborarea dintre parti nu a fost doar una de lunga durata ci si una productiva in trecut, avand in vedere cantitatile mari pe care obisnuiam sa le vindem către societatea SMP BERLIN SRL. Ca practica obişnuita a societăţii noastre, pentru toti clienţii, subscrisa obişnuim sa ne asiguram ca ne încasam sumele cuvenite pentru mărfurile livrate, avand in vedere ca intre data livrării mărfurilor si data scadenta a facturilor fiscale lasam perioade lungi de pana la un an distanta, finanţând practic clienţii, astfel, cu acordul cumpărătorului, SMP BERLIN SRL in speţa de fata, aceştia au garantat achitarea soldul prin Bilete la ordin, file CEC cat si cu un contract de ipoteca mobiliara. Societatea debitoare, prin chiar contestaţia formulata recunoaşte încheierea atat a contractelor de vanzare cat si a garanţiilor date către societatea debitoare.
Contrar încercărilor contestatoarei de a denatura adevărul din prezenta cauza, contractul încheiat cu acordul pârtilor are putere de lege, iar părţile nu pot deroga de la el.
Avizul de Ipoteca Mobiliara , aceste date de asemenea fiind publice si pot fi verificate de orice persoana interesata, inclusiv de societatea debitoare, ce nu are drept de instrainare a bunurilor ipotecate, lucru ce din afirmaţiile aduse prin contestaţie, nu au fost respectate. Acest lucru arata rea credinţa cu care a acţionat si continua sa o faca prin încercările nesustinute de mascare a realitatii si a documentelor ce chiar aceasta recuoaste ca le-a încheiat cu subscrisa.
Astfel, creanţa deţinuta este una garantata, prin indeplinirea condiţiilor prevăzute in art 5 pct. 15 din Legea insolventei nr. 85/2014 „creanţe care beneficiază de o cauză de preferinţă sunt acele creanţe care sunt însoţite de un privilegiu şi/sau de un drept de ipotecă şi/sau de drepturi asimilate ipotecii, potrivit art. 2.347 din Codul civil, şi/sau de un drept de gaj asupra bunurilor din patrimoniul debitorului, indiferent dacă acesta este debitor principal sau terţ garant faţă de persoanele beneficiare ale cauzelor de preferinţă. In cazul în care debitorul este terţ garant, creditorul care beneficiază de o cauză de preferinţă va exercita drepturile corelative numai în ceea ce priveşte bunul sau dreptul respectiv. Aceste cauze de preferinţă au înţelesul dat lor de Codul civil, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.
Soldul principal restant provine din facturi fiscale, pe care le aratam in tabelul de mai jos, facturi ce au fost emise in baza ultimului contract de vanzare cumpărare nr. 180, respectiv, după data de 26.02.2018, sunt emise in baza acestui contract.
In ceea ce priveşte al doilea capat al contestaţiei formulate de societatea debitoare S.M.P. BERLIN SRL, menţionam ca aceleaşi pretenţii au fost aduse in fata instanţei de judecata, prin contestaţia la executarea silita in dosarul de executare nr. 2283/2021, aflat in lucru la BEJA Gont, Panait si Asociaţii, contestaţia ce a fost înaintata către Judecătoriei Buftea, înregistrata sub dosarul nr: 43354/94/2021, prin care, printre altele, a fost invocata si lipsa caracterului cert, lichid si exigibil al creanţei.
În drept a invocat disp. art 5 pct. 15; art. 80 alin (2) si art. 111 alin (5) din Legea insolventei nr. 85/2014, art. 138, art. 185 alin. 1 si art. 187 alin 1, lit.(a) din Codul de Procedura Civila, art. 1516 Cod Civil; art. 179 Cod de Procedura Fiscala din 2015.” în loc de :
„Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Ilfov la data de 09.02.2022, creditoarea TERRA GAS S.R.L. a formulat contestaţie la TABELUL PRELIMINAR DE CREANŢE al debitoarei SECEDEROM S.R.L. – in faliment, înregistrat sub nr. 2795/14.01.2022.
Conform declaraţiei de creanţa, s-a solicitat inscrierea in tabelul preliminar de creanţe al debitoarei Secederom S.R.L., cu o creanţa in suma de 444.420,80 lei, compusa din: Suma de 339.442,26 lei, reprezentând c/v sumelor achitate in avans de către TERRA GAS S.R.L., prestatorului SECEDEROM S.R.L., in contul carora, prestatorul nu a executat lucrările de construcţii conform Contractului de prestări servicii nr. 3/26.07.2018; Suma de 104.978,54 lei, reprezentând daune - interese, calculate conform Contract de prestări servicii nr. 3/26.07.2018, datorate de prestatorul SECEDEROM S.R.L., pentru neexecutarea si nefinalizarea la termen a lucrărilor angajate.
Suma de 444.420,80 lei, este datorata de Secederom S.R.L. in baza Contractului de prestări servicii nr. 3/26.07.2018.
Ca urmare a neexecutarii si nepredarii la termen de către SECEDEROM S.R.L., a lucrărilor prevăzute in Contractul de prestări servicii nr. 3/26.07.2018, a incasarii de către aceasta societate a unor sume plătite in avans de către TERRA GAS S.R.L., in baza facturilor emise de prestator, fara a executa insa lucrări de aceeaşi valoare, societatea SECEDEROM S.R.L. datoreaza către TERRA GAS S.R.L., suma de 444.420,80 lei. Cu privire la suma datorata subscrisei de către SECEDEROM S.R.L., mai precizam faptul ca, TERRA GAS S.R.L. - in insolventa, in calitate de reclamant-creditor, prin ROYAL INSOLV I.P.U.R.L. - administrator judiciar si prin administrator special Tamas Petronela Paula, a formulat acţiune in pretenţii, care face obiectul Dosarului nr. 419/93/2021, înregistrat pe rolul Tribunalului Ilfov, Secţia Civila.
Acţiunea in pretenţii formulata de Terra Gas S.R.L. - in insolventa, a fost înregistrata la Tribunalul Ilfov, in luna februarie 2021, iar ulterior, societatea Secederom S.R.L. a solicitat deschiderea procedurii de faliment. Din analiza tuturor documentelor puse la dispoziţia administratorului judiciar (contract, facturi, situaţii lucrări, notificări, etc), a rezultat faptul ca Secederom S.R.L. nu a făcut dovada prestării serviciilor facturate conform contractului si inchirierii materialelor astfel cum rezulta din facturi si in consecinţa administratorul judiciar Royal Insolv I.P.U.R.L., a inscris societatea Secederom S.R.L. cu suma de 0 lei in Tabelul de creanţe al obligaţiilor societăţii Terra Gas S.R.L.
Ca urmare, a neinscrierii societăţii SECEDEROM S.R.L. in tabelul preliminar de creanţe al TERRA GAS S.R.L. cu suma solicitata, SECEDEROM S.R.L. a formulat contestaţie la neinscrierea in Tabelul preliminar al Terra Gas S.R.L. a creanţei solicitate (Dosar nr. 7I61/3/2020/a2, înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a Vil-a Civila).
SECEDEROM S.R.L. a solicitat inscrierea la masa credala societăţii TERRA GAS S.R.L. cu suma de 97.395,87 lei insa, nu a fost inscris in tabelul preliminar de créante, intrucat nu a făcut dovada prestării serviciilor facturate conform contractului si închirierii materialelor astfel cum rezulta din facturi.
In acest caz exista un dosar pe rol, privind contestaţia formulata de SECEDEROM S.R.L. pentru neinscierea creanţei sale in tabelul de creanţe al TERRA GAS S.R.L. - Dosar nr. 7161/3/2020/a2 - in judecata, iar in acest dosar fiind dispusa si o expertiza tehnica, astfel cum s-a precizat mai sus. Următorul termen de judecata in acest dosar este la data de 16.03.2022.
TERRA GAS S.R.L., ca urmare a deschiderii procedurii de faliment a societăţii SECEDEROM S.R.L., a solicitat inscrierea la masa credala a acestui debitor cu suma de 444.420,80 lei, datorata de Secederom S.R.L., la data deschiderii procedurii (18.11.2021).
Aşadar, ca urmare a neindeplinirii obligaţiilor contractuale de către Secederom S.R.L., acesta datoreaza către subscrisa, suma de 339.442,26 lei, achitata in avans pentru lucrări nefinalizate si suma de 104.978,54 lei pentru neexecutarea si nepredarea in termen a lucrărilor de către prestator.
Important de precizat este si faptul ca, urmare a neindeplinirii obligaţiilor contractuale de către prestatorul SECEDEROM S.R.L., a neexecutarii de către acesta a contractului precum si rezilierii unilaterale a contractului, s-au creat probleme majore subscrisei, atat in ceea ce priveşte expirarea autorizaţiei de construcţie si imposibilitatea continuării lucrărilor cu un alt prestator, cat si in ceea ce priveşte punerea in executare a unui Bilet la ordin, eliberat in alb de subscrisa, in garantarea efectuării plaţilor, pentru sume nejustificate si nedatorate de către TERRA GAS S.R.L.
Este adevarat ca in preambului declaraţiei de creanţa, a inscris suma de 442.834,07 lei insa, aceasta constituie o eroare materiala care are fi trebuit sa fie sesizata de lichidatorul judiciar intrucat, in motivarea din declaraţia de creanţa precum si in concluziile la aceasta, a fost menţionata in mod corect creanţa in suma de 444.420,80 lei, inclusiv componenta acesteia. Suma de 442.834,07 lei reprezenta suma pretinsa de subscrisa prin acţiunea in pretenţii, insa, ulterior introducerii acesteia, s-au mai calculat daune interese pana la data deschiderii procedurii de faliment a debitoarei Secederom S.R.L. Acest lucru, rezulta in mod clar din conţinutul declaraţiei de creanţei.
Chiar si in aceste condiţii, lichidatorul judiciar, avea posibilitatea sa solicite lămuriri in acest sens, pana la intocmirea tabelului preliminar, insa nu a facut-o.
Neindicarea de către lichidatorul judiciar a motivului/motivelor concrete care au stat la baza înlăturării creanţei, denota in primul rând faptul ca, declaraţia de creanţa a fost inlaturata intr-un mod superficial de către lichidatorul judiciar, practic aceasta nu a fost analizata.
După primirea notificării mai sus menţionate, la aceeaşi data, respectiv in 01.02.2022, Royal Insolv I.P.U.R.L., in calitate de administrator judiciar al societăţii Terra Gas S.R.L., a contactat telefonic lichidatorul judiciar al societăţii Secederom S.R.L, solicitând acestuia sa faca o completare la notificarea transmisa, in sensul menţionării motivului respingerii creanţei, in raport de dispoziţiile art. 110 alin. (4) din Legea nr. 85/2014.
În drept a invocat disp. art. 111 din Legea nr. 85/2014.
La data de 09.05.2023, administratorul judiciar al debitoarei, QUINTUS INSOLV IPURL a formulat punct de vedere prin care a arătat că debitoarea nu are nici o creanţă împotriva debitoarei, dimpotrivă creditoarea datorează suma de 97.395,87 lei. Nu există nici un înscris depus de către creditor care să probeze faptul că aceste sume au fost achitate în avans, întrucât toate facturile emise de către societatea debitoare sunt facturi de prestări servicii conform situaţiilor de lucrări întocmite şi aprobate. A solicitat respingerea contestaţiei.”
Cu apel in termen de 7 zile de la comunicare.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Ilfov.
Pronunţată la data de 25.04.2023, prin punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor prin mijlocirea grefei instan?ei.
Document: incheieredesedinta
Data: 2023-02-09
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Respinge cererea
Soluția pe scurt: Respinge contestaţia, ca neîntemeiată.
Cu drept de a formula apel în termen de 7 zile de la comunicare.
Cererea de apel se depune la Tribunalul Ilfov.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe, în temeiul art. 396 alin.2 Cod procedură civilă, la data de 09.02.2023
Document: Hotarare
Data: 2023-01-26
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea în cauză la data de 09.02.2023.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 26.01.2023.
Document: incheiereAmanareulterioaraapronuntarii
Data: 2023-01-18
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea în cauză la data de 26.01.2023.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 18.01.2023.
Document: incheiereAmanareulterioaraapronuntarii
Data: 2023-01-04
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea în cauză la data de 18.01.2023.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 04.01.2023.
Document: incheiereAmanareulterioaraapronuntarii
Data: 2022-12-21
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea în cauză la data de 04.01.2023.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 21.12.2022.
Document: incheiereAmanareulterioaraapronuntarii
Data: 2022-12-15
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea în cauză la data de 21.12.2022.
Pronunţată in sedinţă publica, azi, 15.12.2022.
Document: incheiereAmanareinitialaapronuntarii
Data: 2022-10-28
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Repus pe rol
Soluția pe scurt: În temeiul art. 400 Cod procedură civilă, dispune repunerea cauzei pe rol pentru suplimentarea probatoriului.
Stabileşte termen la data de 15.12.2022 , F7, cu citare părţi.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe, în temeiul art. 396 alin.2 Cod procedură civilă, la data de 28.10.2022.
Document: incheieredesedinta
Data: 2022-10-13
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână pronunţarea
Soluția pe scurt: Amână pronunţarea la data de 28.10.2022.
Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.10.2022.
Document: incheiereAmanareinitialaapronuntarii
Data: 2022-05-12
Ora estimată: 09:00
Complet: F 7 insolvenţă
Tip soluție: Amână cauza
Soluția pe scurt: pentru a se formula răspuns la înscrisurile depuse.
Document: incheieredesedinta