Informații generale:
Nr. unic (nr. format vechi): 2013/217/2024
Data înregistrării: 2024-10-22
Data ultimei modificări: 2024-11-01T09:47:57.46
Secție: Darabani
Materie juridică: Penal
Obiect: alte cereri privind executarea punerea în executare a măsurilor educative neprivative de libertate (art. 511 C.pr.pen)
Stadiu procesual: Fond
Sedințe:
Data: 2024-10-31
Ora estimată: 09:00
Complet: PEx
Tip soluție: Încheiere
Soluția pe scurt: În temeiul art. 511 C.pr.pen. coroborat cu art.65 alin. 1 din Legea nr. 253, dispune punerea în executare a Sentinţei penale nr.138 din data de 03.10.2024, pronunţată de Judecătoria Darabani în dosarul penal nr.307/217/2024, rămasă definitivă la data de 22.10.2024 prin neapelare, privind pe inculpatul minor SIMIONESEI TIMOTEI, cu datele de stare civilă, condamnat sub aspectul comiterii a două infracţiuni de furt calificat prev. de art. 228 alin. (1), art. 229 alin. (1) lit. d) din Codul penal, cu aplicarea art. 77 alin. a) şi art. 113 alin. (3) din Codul penal şi furt calificat prev. de art. 228 alin. (1), art. 229 alin. (1) lit. d) ?i alin. (2) lit. b) din Codul penal, cu aplicarea art. 77 alin. a) şi art. 113 alin. (3) din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal, la măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 (şase) luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Botoşani.
S-a pus în vedere, inculpatului minor să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, în vederea luării la cunoştinţă a programului zilnic stabilit de acesta şi ori de câte ori va fi chemat.
Controlul executării măsurii educative a supravegherii şi controlul îndeplinirii atribuţiilor de către persoana care exercită supravegherea se va realiza de către consilierul de probaţiune, care are obligaţia să sesizeze instanţa dacă au intervenit motive care justifică modificarea obligaţiilor impuse de instanţă; persoana supravegheată nu respectă condiţiile de executare a măsurii educative sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile ce îi revin.
Supravegherea şi îndrumarea minorului în cadrul programului său zilnic presupun verificarea modului în care acesta îşi respectă obligaţiile care decurg din statutul său familial, şcolar sau profesional.
S-a atras atenţia minorului că, în situaţia în care nu respectă, cu rea-credinţă, condiţiile de executare a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse, se va dispune prelungirea măsurii educative, până la maximul prevăzut de lege pentru aceasta sau înlocuirea măsurii educative a supravegherii cu o altă măsură educativă mai severă, respectiv consemnarea la sfârşit de săptămână sau asistarea zilnică.
S-a pus în vedere minorului ca, pe viitor, să aibă o conduită bună, să ţină contactul şi să asculte şi să se conformeze sfaturilor persoanelor desemnate cu supravegherea; să nu mai săvârşească altă infracţiune întrucât, într-o asemenea situaţie, prezenta măsură educativă se va prelungi, va fi înlocuită cu o altă măsură mai severă ori cu o măsură educativă privativă de libertate.
Se va atrage atenţia persoanelor desemnate cu supravegherea minorului, să vegheze asupra condiţiei minorului, asupra respectării obligaţiilor asumate, îndeosebi de a nu comite noi infracţiuni şi de a avea o conduită generală bună, urmând ca executarea măsurii supravegherii şi îndeplinirea acestor atribuţii să fie realizate sub controlul consilierului de probaţiune.
În temeiul art. 67 din Legea 253/2013 se comunică Serviciului de Probaţiune Botoşani, că exercitarea supravegherii începe în cel mult 30 de zile de la momentul prezentării minorului şi a persoanei desemnate cu supravegherea în faţa judecătorului delegat cu executarea în condiţiile art. 511 din Legea nr. 135/2010 şi că trebuie să decidă potrivit acestei prevederi legale.
Dispune comunicarea încheierii părţilor.
Cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia.
Pronunţată în şedinţa publică din 31 octombrie 2024.
Document: incheierefinaladezinvestire