Sedințe:
Data: 2024-10-30
Ora estimată: 11:00
Complet: Amanat C2 camera preliminara/fond/executare
Tip soluție: Soluţionare
Soluția pe scurt: În condiţiile art. 348 din noul Cod de procedură penală (NCPP), raportat la art. 207 NCPP, cu referire la art. 242 alin. 2 NCPP, înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă prin încheierea nr. 90/CDL din 26 septembrie 2024 a judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ (dosar nr. 6817/291/2024) faţă de inculpatul Zamfirache Gabriel-Ion trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substante prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal şi uz de fals, prev. de art. 323 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 Cod penal cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare, potrivit art. 218 şi urm. Cp.p. rap. la art. 223 alin. 2 C.p.p.
Impune inculpatului Zamfirache Gabriel Ion obligaţia de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, respectiv cel din oraş Dolhasca, sat Budeni, nr. 394, jud. Suceava fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
În baza art.221 alin.2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul se va supune următoarelor obligaţii:
- să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară ori a instanţelor de judecată ori de câte ori este chemat;
- să nu comunice cu martorul Suhoreanu Cristian.
În temeiul art. 221 alin. 4 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii preventive sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
În temeiul prevederilor art. 221 alin.5 C.p.p., pune în vedere inculpatului că pe durata măsurii, poate părăsi imobilul unde se execută măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
În temeiul art. 221 alin.6 C.p.p., la cererea scrisă şi motivată a inculpatului, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite acestuia părăsirea imobilului unde se execută măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului.
În temeiul art. 221 alin.7 C.p.p.,în cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza.
Atrage atenţia inculpatului că, potrivit dispoziţiilor art. 285 alin. 3 litera c Cod penal, se consideră infracţiune de evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
În baza art. 221 alin. 8 Cod procedură penală, dispune, de îndată, comunicarea copiei prezentei încheieri inculpatului, Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, şi la momentul rămânerii definitive, şi organului desemnat cu supravegherea acestuia (I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Serviciul Cazier Judiciar), organului de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte acesta (I.P.J. Suceava – Poliţia or. Dolhasca), serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Serviciului de Eliberare a Paşapoartelor Simple Suceava şi unităţii de deţinere – Penitenciarul Bacău.
Neexecutorie, urmând a deveni executorie la momentul rămânerii definitive, conform art. 205 alin. 3 NCPP.
Potrivit art. 275 alin. 3 NCPP cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.
Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu azi, 30.10.2024.
Document: Incheierefinalacameraconsiliu