Sedințe:
Data: 2025-04-24
Ora estimată: 09:45
Complet: P3 CMPCPJ
Tip soluție: Soluţionare
Soluția pe scurt: Admite contestaţia formulată de inculpata Felea Liliana, în prezent aflată în stare de arest preventiv în Penitenciarul Bacău, arestată în baza Mandatului de arestare preventivă nr. 30/UP din 11.09.2024, emis de Judecătoria Bârlad, în dosarul nr. 7694/189/2024, împotriva încheierii penale din data de 14.04.2025, pronunţată de Judecătoria Bârlad, pe care o desfiinţează în parte, în sensul menţinerii caracterului legal al măsurii preventive şi a dispoziţiei privind cheltuielile judiciare avansate de stat.
Rejudecând:
În baza dispoziţiilor art. 207 alin.6 din Codul de procedură penală, cu referire la art. 242 alin. 2 şi art. 218-222 din Codul de procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpata Felea Liliana, cercetată sub aspectul săvâr?irii infracţiunii de tâlhărie calificată, prin Încheierea emisă în dosarul nr. 7694/189/2024, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bârlad, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, cu începere de la data punerii în libertate.
În baza dispoziţiilor art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, impune inculpatei Felea Liliana, obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte fără forme legale, din ... fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.
Desemnează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui - Biroul Supravegheri Judiciare, pentru supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor stabilite prin prezenta, în sarcina inculpatei.
În baza dispoziţiilor art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpata are următoarele obligaţii:
a) să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemată;
b) să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoana vătămată Iftime Maricel şi nici cu martorii audiaţi în cauză, Sava Adina Gabriela sau care urmează a fi audiaţi.
În baza art. 221 alin. 4 şi 11 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatei Felea Liliana că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii de a nu părăsi imobilul în care s-a impus măsura arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care îi revin, ori în cazul în care există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.
În baza dispoziţiilor art. 221 alin. 5 Cod procedură penală, inculpata Felea Liliana poate părăsi imobilul pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
Pune în vedere inculpatei dispozi?iile art. 221 alin. 5 - alin. 7 Cod de procedură penală, privind cazurile şi condi?iile în care aceasta poate părăsi imobilul unde execută măsura arestului la domiciliu.
O copie a încheierii de şedinţă se va comunica instituţiilor indicate în dispoziţiile art. 221 alin. 8 din Codul de procedură penală.
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Felea Liliana de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 30/UP din 11.09.2024, emis de Judecătoria Bârlad, în dosarul nr. 7694/189/2024, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză.
Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 221 Cod pr.pen. potrivit cărora:
- alin. (10) Pentru supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor impuse inculpatului pe durata acesteia, organul de poliţie poate pătrunde în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea inculpatului sau a persoanelor care locuiesc împreună cu acesta.
- alin. (11) În cazul în care inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura arestului la domiciliu sau obligaţiile care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară ori instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu, poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.
- alin. (12) Atunci când, cu rea-credinţă, inculpatul încalcă obligaţia de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condiţiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat şi de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii, pentru a proceda potrivit alin. (11).
În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei rămân în sarcina statului.
Suma de 360 lei reprezentând onorariu apărător desemnat din oficiu (avocat Chiţimuş Ciprian, delegaţie nr. 12375/17.04.2025) se avansează din fondurile Ministerului de Justiţie.
Definitivă.
Pronunţată prin punerea solutiei la dispozi?ia inculpatei ?i a procurorului prin intermediul grefei, astăzi, 24.04.2025.
Document: Incheierefinalacameraconsiliu