Sedințe:
Data: 2025-06-05
Ora estimată: 09:00
Complet: C12 - CC
Tip soluție: Admite cererea
Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de către petenta Asociaţia Lotca, ....
Ia act de actualizarea Statutului Asociaţiei, în sensul că articolul 7 din statut va avea următoarea redactare:
“ Art.7 Pentru realizarea acestui scop, Asociaţia îşi propune ca obiectivele următoarele:
1. Reprezentarea membrilor asociaţiei în relaţiile cu autorităţile naţionale şi internaţionale;
2. Reprezentarea membrilor asociatiei în cadrul ministerelor şi autorităţilor direct dependente de industria alimentară, locale, regionale, naţionale şi internaţional (domenii: agricultură, zootehnie, biologie, biotehnologii, ecologie şi protecţia mediului, industria alimentară, alimentaţie publică, turism, medicină, economie şi dezvoltare durabilă, legislaţie agro-alimentară, comerţ, educaţie-învăţământ-cercetare şi altele);
3. Implicare în elaborarea proiectelor de acte normative care privesc agricultura şi industria alimentară din Romania - prin înaintare de memorii, proiecte de lege, colaborare cu O.N.G.-uri cu domeniu de activitate asemănător, etc.
4. Apărarea intereselor individuale, colective, de grup şi de principiu pentru membrii LOTCA;
5. Situarea industriei alimentare şi a sectorului agricol între priorităţile economice ale României;
6. Realizarea de activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare şi transfer tehnologic;
7. Promovarea unor principii ferme pentru asigurarea securităţii alimentare;
8. Promovarea unor direcţii pentru educarea consumatorului român şi asigurarea unui consum de alimente în deplină cunoştinţă a acestuia;
9. Apărarea deontologiei profesionale şi a drepturilor de proprietate industrială şi intelectuală pentru membrii asociatiei;
10. 0ferire de consultanţă economică, financiară, sanitar-veterinară, tehnică;
11. Dezvoltarea de colaborări cu asociaţii similare acesteia din ţară şi din străinătate;
12. 0rganizarea de congrese, conferinţe, simpozioane, reuniuni ştiinţifice, workshop-uri, dezbateri şi mese rotunde cu specialişti în domeniu;
13. Editarea de publicaţii în domeniu;
14. Realizarea de studii şi lucrări de cercetare în domeniul de competenţă;
15. Implementarea şi dezvoltarea de proiecte cu surse de finanţare interne şi externe în domeniul de activitate şi în strânsa corelare cu scopul propus;
16. Derularea de activităţi promoţionale în vederea susţinerii sponsorizărilor;
17. Colaborarea şi organizarea de schimburi de experienţă cu organizaţii similare din ţară şi din străinătate;
18. Acordarea de premii, burse şi granturi pentru stimularea învăţământului şi excelenţei în domeniu;
19. Orice alte activităţi care duc la îndeplinirea obiectivelor asociaţiei;
20. Susţinerea în mod activ a unui membru (promovare produse sau servicii);
21. Intreprinderea de acţiuni care contribuie la garantarea calită?ii, a reputa?iei ?i a autenticită?ii produselor agroalimentare prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii ?i, dacă este necesar, prin informarea autoritătilor competente;
22. Derularea de activităţi de informare şi promovare care să vizeze informarea consumatorilor în privinţa produselor de calitate certificate;
23. lnitiază acţiuni şi implementează măsuri pentru cre?terea imaginii produselor agroalimentare şi, dacă este cazul, să facă demersuri pentru a interzice sau contracara orice măsuri care sunt sau pot fi în defavoarea imaginii produselor;
24. Depunerea, în calitate de grup aplicant, a unor solicitări pentru finanţarea certificării produselor membrilor pe diverse scheme de calitate naţionale şi europene;
25. Desfăşurarea unor proiecte pentru informarea consumatorilor şi promovarea produselor certificate conform schemelor de calitate;
26. Implicarea în activităţi caritabile;
27. 0rganizarea şi desfăşurarea activităţilor / serviciilor de formare profesională continuă prin organizarea de cursuri de calificare, recalificare ?i specializare, acreditate atât pentru angajatori /angajati din domeniul privat/public;
28. 0rganizarea şi desfă?urarea activitătilor / serviciilor de informare, consiliere şi orientare în carieră;
29. 0rganizarea şi desfă?urarea activită?ilor / serviciilor de plasare forta de muncă/si mediere pe piata muncii;
30. 0rganizarea şi desfă?urarea de servicii sociale;
31. Organizarea şi desfă?urarea activităţilor / serviciilor integrate şi inovative personalizate, programe de formare profesională specifice, inclusiv în competenţe antreprenoriale, care să includă şi componenţe de activare şi motivare, programe de plasare pe piaţa muncii şi alte categorii de interven?ii care urmăresc facilitarea accesului pe pia?a muncii;
32. 0rganizarea şi desfăşurarea unor evenimente de informare ?i constientizare, seminarii, conferinţe, dezbateri, precum şi organizarea de manifestaţii publice ?i alte activităţi de sensibilizare a opiniei publice, potrivit legii;
33. Conceperea, scrierea, dezvoltarea ?i implementarea de programe, activită?i ?i proiecte proprii şi în regim de parteneriat cu autorită?ile publice ?i/sau private din ţară ?i străinătate;
34. 0rganizarea şi desfă?urarea de acţiuni/evenimente/activităţi în domeniul conştientizării şi promovării protecţiei mediului;
35. Notificarea şi înregistrarea produselor alimentare la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi în registrele naţionale din statele membre;
36. 0rganizare de workshop-uri şi training-uri pe teme precum bune practice de igiene, etichetare şi declaraţii nutriţionale;
37. Crearea unei reţele de experţi interdisciplinari, respective nutritionisti, nicrobiologi, specialist în reglementările UE, pentru consultanţă de specialitate şi actualizări legislative permanente;
38. Elaborarea de ghiduri de bune practice şi modele de documentaţie pentru întreprinderile alimentare care vor să îşi extindă activitatea pe piaţa europeană;
38. Sprijinirea producătorilor alimentari în procesul de înregistrare şi autorizare pentru comercializarea produselor lor pe piaţa Uniunii Europene;
39. 0rganizare de sesiuni de formare şi informare pentru producători, privind cerinţele legale şi bunele practice în domeniul alimentar;
40. Promovarea accesului pe piata unica europeana al produselor alimentare traditionale, locale si artizanale;
41. Crearea unei platforme de informare şi colaborare pentru producătorii alimentari care doresc să-şi extindă activitatea la nivel European;
42. Susţinerea digitalizării şi inovării în sectorul alimentar, inclusive înregistrarea online a produselor şi trasabilitatea digitală;
43. Valorificarea superioară a resurselor prin procesare care să atragă valoare adaugată a produselor obţinute ( utilizarea unor reţete tradiţionale );
44. Promovarea produselor pe plan european prin încadrarea acestora pe scheme de calitate în baza reglementarilor în domeniu, la nivel European şi/sau certificarea ca produse tradiţionale;
45. Promovarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie în domeniul alimentar;
46. Atragerea de fonduri nerambursabile şi alte surse de finantare pentru dezvoltarea capacităţii de producţie şi inovare tehnologică;
47. Parteneriate cu alte organizaţii, instituţii şi autorităţi pentru dezvoltarea sectorului productiv la nivel local, regional, naţional şi international.”
Dispune înregistrarea modificării intervenite în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor existent la grefa Judecătoriei Buhuşi.
Dispune ataşarea prezentului dosar la dosarul nr. 285/199/2025 al Judecătoriei Buhuşi.
Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare, apel care se va depune la Judecătoria Buhuşi.
Pronunţată la 05.06.2025 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.